Motorvliegen

foto
Wie kent geen Flight Simulator? dat gevoel krijg je telkens weer, als je in de gelegenheid ben om met een sportvliegtuig, motorzwever of ultra-light mee te mogen vliegen. Het taxiŽn naar 't begin van de baan, je checks en daarna volgas. Het hele vliegtuig trilt, dan omhoog en navigerend en genietend je vliegplan afwerken.

Met een ultra-light omhoog vanaf de Maasvlakte, met een motorzwever omhoog vanaf Hilversum, maar ook een aantal trips met Cessna's en Pipers vanaf Lelystad en Teuge. Een middagje naar Texel, een trip naar Duitsland, maar het hoogtepunt was het tweedaagse bezoek aan Airshow Texel. Lekker kamperen bij het vliegtuig. 's Avonds in het vliegveldrestaurant een ontmoeting met allerlei piloten, waaronder Jan Cocheret. Daarna met z'n vieren in een klein tentje onder je vliegtuig slapen, de Duitsers op een luchtbed onder de vleugel. Hoezo comfort?

De volgende dag komen 500 vliegtuigen en 14 helikopters binnen en vele duizenden mensen. Na een schitterende show het vertrek van alle kisten om in de laatste serie ook zelf omhoog te gaan en weer terug te vliegen naar Lelystad. Deze mooie trip mocht ik meemaken met Henk van Essen.

foto
Maar ook de mooie vluchten met Kees Brand, blijven me bij. Motorvliegen heeft net als de bovenstaande luchtvaarttakken z'n charmes. Met een stevige crosswind landen, dan heb ik altijd weer bewondering voor de piloten. En dan ben je toch bevoorrecht met een helikopter, die je bijna (altijd) tegen de wind in kunt landen.
Laatste update
MMT
Foto view