Ballonvaren

De brander brult boven je hoofd, naast je zie je passagiers verschrikt omhoog kijken. Met z'n allen geniet je van de warmte die van de brander afkomt. De balloncrew houdt stevig de mand vast, totdat de ballonvaarder het teken geeft. Ineens het sein van de ballonvaarder: "iedereen los..."

foto
Alsof je droomt, mensen zakken onder je weg, je hebt niet het gevoel dat je stijgt. Vol verwondering kijk je naar de 'als maar kleiner wordende' mensen, ze zwaaien nog steeds enthousiast naar ons. Je hoort ze zelfs roepen. Dan brult de brander weer z'n warmte omhoog in de ballon. Een groot levend schilderij, waar je ook kijkt, de horizon, de wolken, de zon. Onder je gaat het dorpje over in weilanden, weilanden, gaan over in meertjes, een stad. Je ziet kleine mensjes trainen op het voetbalveld. Het verkeer staat lekker vast in de stad en jij vaart er rustig overheen.

De ballonvaarder vertelt dat we op 300 meter hoogte varen en dat de snelheid ongeveer 20 km/h uur is. Op de kaart wijst hij de omgeving aan, waar hij over een half uurtje hoopt te gaan landen.

Passagiers naast je in de mand raken ook niet uitgekeken op het mooie schouwspel onder, naast en ook boven de mand. Geen last van hoogtevrees, wat je normaal wel altijd had. Maar gewoon lekker genieten van deze vaart.

foto
Helaas maakt de ballonvaarder ons er op attent, dat we langzaam een plekje gaan zoeken. Dit uur is voorbij gevlogen en je zou nog wel uren willen blijven varen. Maar je krijgt de landingsinstructies al. Het weiland dat de ballonvaarder heeft uitgekozen, wordt aan de onder ons rijdende balloncrew doorgegeven en wij zien het gras al snel dichter bij komen. Allemaal door de knien, lussen aan de binnenkant van de mand vasthouden en langzaam glijden we door het gras heen, totdat we stil liggen.

Nadat we samen met de crew de ballon ingepakt hebben, krijgen we champagne en het luchtdoopcertificaat. Aan deze vaart is een einde gekomen, maar deze film zal nog lang terugkeren in onze gedachten.

foto
Ballonvaren van het begin tot het eind n grote belevenis! Ik heb al een vijftigtal vaarten mee mogen maken. Op vele ballonfiesta's ben ik geweest. Maar drie personen hebben me echt besmet met de ballonkoorts en dat zijn Alex Waaijenberg, Ben Blss en last but not least Mees van Dijk. Vaak heeft Mees mij al meegenomen met n van z'n mooie vaarten en het blijft schitterend!

Mees van Dijk en Peter van Harten zijn de meest enthousiaste ballonvaarders in mijn omgeving. Bijna dagelijks hebben ze in het vaarseizoen nieuwe foto's op hun sites staan. Altijd gezellig als je ze met hun crew meemaak op n van de fista's of bij een opstijging.

Met de volgende ballonvaarders (m/v) ben ik als passagier meegeweest:

Mees van Dijk, Richard Verduijn, Peter Kelder, Peter Barlo, Bob van Nieuwenhuizen, Johannes Kooistra, Ron van Kesteren, Hans Zoet, Marjolein de Jong, Willem Meisel, Jaap Hoef, Dick Kleinlugtenbeld, Willem Hijink, Jasper Rodenberg...
Laatste update
MMT
Foto view