SIGMA-team

Zelf ben ik vrijwilliger bij het SIGMA-team (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie). Het SIGMA-team is een onderdeel van de Geneeskundige Combinatie. De Geneeskundige combinatie bestaat uit:

  • 2 ambulanceteams (elk 1 ambulanceverpleegkundige en 1 ambulancechauffeur), behandelen gewonden ter plaatse. Zij zijn niet belast met het transport van gewonden.
  • SIGMA-team. Dit team bestaat uit opgeleide en getrainde vrijwilligers.
  • Mobiel Medisch Team (MMT), bestaande uit een gespecialiseerde arts en verpleegkundige.
  • Een leidinggevende, een Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) of een (Toegevoegd) Medisch leider, die door de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) wordt aangewezen.
foto
Om vrijwilliger te worden bij het SIGMA-team moet je beschikken over een EHBO-diploma. Daarnaast moet je een positief resultaat halen op de medische keuring en een opleiding van een jaar volgen om het H.O.C.-diploma (Hulpverlenen bij Ongevallen en Calamiteiten) te halen. Deze opleiding wordt gegeven door ambulance-verpleegkundigen en is opgezet door de SOSA (Stichting Opleidingen Scholing Ambulance hulpverlening) en het Rode Kruis.

Tijdens de opleiding krijg je meerdere theorie-examens. Wanneer je een negatief resultaat behaal voor één van deze examens krijg je één herkansing en mocht je die niet halen, dan is het over en uit. Het theoriegedeelte mag je vooral thuis doen. Op de lesavonden en later tijdens de herhalingsavonden krijg je vooral erg interessante praktijklessen. Nadat je lesavonden afgerond hebt, krijg je een profcheck, een praktijkexamen. Ook hiervoor geldt dat je het één keer over mag doen.

Nadat we de examens hadden afgerond, hebben we twee dagen stage gelopen op de Eerste Hulp Afdeling van een ziekenhuis en een ambulancestage gehad. Nadat ook deze stages zijn afgerond, krijgt je het felbegeerde diploma en ben je vrijwilliger van het SIGMA-team.

Als SIGMA-vrijwilliger kun je altijd opgepiept worden voor rampen en calamiteiten. Maar ook worden ingezet bij grote evenementen. Naast je EHBO-diploma wat je geldig moet houden, krijg je 1X per maand les en naast deze lessen, oefeningen en stages. Bovendien krijg je om de paar jaar, een nieuwe medische keuring en een profcheck. Je leert in ieder geval veel over de hulpverlening in Nederland.
Laatste update
LifeFlight.nl
Foto view